BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, August 28, 2009

UEFA Champions League..

Undian kumpulan telah pun dibuat..
Berikut adalah kumpulan-kumpulan:

Kumpulan A:
Bayern Munich
Juventus
Bordeaux
Maccabi Haifa

Kumpulan B:
Man.United
CSKA Moskow
Besiktas
Wolfburg

Kumpulan C:
AC Milan
Real Madrid
Marseille
Zurich

Kumpulan D:
Chelsea
Porto
Altletico Madrid
Apoel

Kumpulan E:
Liverpool
Fiorentina
Lyon
Debrecen

Kumpulan F:
Bercelona
Inter Milan
Dynamo Kyiv
Rubin

Kumpulan G:
Sevilla
Rangers
Stuttgart
Unirea Urziceni

Kumpulan H:
Arsenal
Az Alkmaar
Olympiacos
Standard de Liege

Inilah kumpulan-kumpulan bagi Champions League 09-10...yang kita nantikan untuk Liga Juara-Juara ini ialah pertembungan Real Madrid dengan Ac Milan dimana KAKA, pemain baru Real akan menentang kelab lamanya..haha~

Sama-sama kita nantikan..

Friday, August 21, 2009

aHLan WaSahLan yA RaMAdHan..

Rasulullah saw bersabda dalam sebuah hadis bahwa dengan puasa kita belajar mengendalikan hawa nafsu serta mengendalikan setan yang menipu dan menjebak kita. Pada waktu kita puasa, kita membelenggu setan, membuka pintu surga dan menutup pintu neraka.Kita belajar menahan setan supaya tak masuk ke dalam tubuh kita. Salah satu pintu masuk setan ke dalam tubuh kita adalah melalui makan dan minum. Kita tutup pintu-pintu itu pada waktu siang hari. Kita melemahkan setan; membuatnya tak berdaya. Puasa adalah latihan mengendalikan hawa nafsu.

Terdapat segelintir golongan bukan Islam yang berpendapat ibadat puasa ini tidak lain daripada meletih dan menyeksakan lantaran pantang larang yang perlu dipatuhi, namun pendapat-pendapat sebegini mula terhakis berikutan penemuan dan kajian yang dijalankan menunjukkan bahawa puasa adalah satu amalan yang baik bagi menjamin tahap kesihatan mental dan fizikal secara keseluruhannya. Di samping menerangkan kepada mereka tentang konsep sebenar ibadat dalam Islam, kita sentiasa digalakkan untuk memperbaiki dan menambah amalan dari semada ke semasa terutamanya di dalam bulan Ramadhan ini. Ibadat utama dalam Ramadhan ialah untuk mengerjakan puasa.

"Barangsiapa tidak membulatkan niatnya berpuasa sebelum fajar (subuh), maka tidak ada puasa baginya." - HR Ahmad & Ashabus Sunan.

Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak kepada semua muslimin dan muslimat sekalian.

Thursday, August 20, 2009

Sekolah TUTUP??

Pada pukul 11 pagi(19 Ogos 2009), sekolah kita telah digemparkan dengan berita dimana terdapat 2 orang pelajar kita telah disahkan positif H1N1.Semua pelajar dan guru dalam keadaan kelam-kabut ketika itu.Sejurus selepas itu, semua pelajar diminta ke dewan makan untuk diberi taklimat dan diberi rawatan oleh pegawai kesihatan.

*Kepada pelajar tingkatan 3, gunakanlah masa dan peluang yang ada ini untuk mengulangkaji pelajaran dan bersiap sedia untuk menempuh PMR tak lama lagi.

Sunday, August 9, 2009

TriaL iS C0minG..

Trial is coming(10-14 August 2009)...

Good Luck to aLL aLTima0711 students..
Sem0ga sume dpt keputusan cemerlang..



ROAD TO THAILAND...

Saturday, August 8, 2009

ApaBiLA sEOrang itu jAHiL..

Di sebuah kg ada 3 org remaja yg suka lepak. Sorang tu nama dia Ali,sorang tu Budin dan sorang lagi Ciko. Aktiviti seharian mereka ni menybbkan tok imam x senang duduk.

Pd satu hari tok imam tu dtg dgniat nak tarbiyah depa ni.Maka berlakulah bbrp insiden cabar-mencabar.Tok imam tu cabar si mangkuk 3 ekor tu ke surau waktu Maghrib nnt.
Si Alipun berkata, "Tok imam ingat kami ni jahil sangat ke? Takpa, nnt kamibuktikan yg kami bkn la jahil sgt spt yg disangkakan" .

Maka apb hampir masuk waktu Maghrib pegilah malaun 3 ekor tu kesurau.Tok imam pun suruh Ali azan. Tanpa berlengah terus je Ali azan,"Allah Ta'ala... Allah Ta'ala..." Dg segera tok imam merampas mikrofon drpAli & menyuruh tok bilal azan semula. Terselah kejahilan Ali.

Selepas iqamat, masa nak sembahyang tok imam pun mengangkattakbiratul ihram. Tok imam pun satu hal, angkat sekali x khusyuk, angkat 2x punx khusyuk jgk lg..Masuk je kali ketiga, Budin panggil tok imam. "Tok,tokduduk kat belakang, biar saya jadi imam."Tok imam pun undur le ke belakang.Budin pun angkat le takbiratul ihram. "Allahu akbar!" Maka paramakmum pun ikut angkat takbiratul ihram & memulakan solat. Tiba2 je si Budinni pusing ke belakang dan berkata, "Aa, tengok! Sekali jee tokkkk!!"Lalubatallah solat Budin. Yg lain2 pun ikut berenti sambil ketawaterbhk2.

Tok imam pun mintak pulak si Ciko jadi imam. Si Ciko pun terus kedepan jadi imam solat tersebut bermula dari takbir sampai le habissembahyang.Siap dg wirid2nya sekali. Punyalah respek tok imam kat si Cikoniii...Lepas solat, tok imam pun puji-memuji leee si Ciko ni... Tapi dgnbongkaknye si Ciko berkata,"He hee, itu belum ambil wuduk lagi tu.Kalau tak, lagi dassat aku semayang. He heee..."Tok imam pun terkedu&terpana...

Monday, August 3, 2009

Influenza A(H1N1)







Pertubuhan Kesihatan Sedunia atau World Health Organization (WHO) pada 24 April 2009 telah mengisytiharkan krisis kecemasan kesihatan antarabangsa ekoran merebaknya wabak Virus Influenza A (H1N1) (Selesema Babi atau Swine Flu) bagi memberi amaran wabak yang dianggap makin mencemaskan dan berpotensi untuk menjadi pusat ‘pandemik’ atau wabak yang akan merebak. Selesema babi yang disebarkan oleh manusia ini telah mencetuskan keadaan panik di seluruh dunia terutamanya di Mexico dan Amerika Syarikat (AS). Sehingga 6 Mei 2009, wabak ini telah mengorbankan 29 orang di Mexico, 2 orang di United State (US), 1786 orang telah disahkan dijangkiti dan lebih 4169 orang disyaki dijangkiti di seluruh dunia. Jumlah kematian dan mereka yang dijangkiti meningkat dari semasa ke semasa dan amat dikhuatiri merebak ke negara ini.






Pengenalan






Virus Influenza A (H1N1) adalah sejenis penyakit respiratory yang ditemui dalam kawanan babi disebabkan oleh virus influenza jenis A (H1N1). Selesema babi ini dikesan saban tahun dan biasanya terjadinya kepada mereka yang mempunyai kaitan dengan babi. Manusia biasanya tidak dijangkiti oleh virus ini tetapi jangkitan terhadap manusia telah dikesan. Virus selesema babi telah dilaporkan merebak dari manusia ke manusia lain. Tetapi pada masa lepas, pemindahan virus ini adalah terhad dan menjangkiti sehingga tiga orang sahaja.

Altimas' followers forever!